10 najdziwniejszych owoców z całego świata

Jabłka, banany, truskawki, gruszki – te owoce zna każdy z nas. Każdy wie też, jak one smakują. Jednak na całym świecie można znaleźć dużo więcej owoców, które… nie przypominają ich ani kształtem ani smakiem. Masz odwagę, aby je spróbować? Oto 10. Najdziwniejszych owoców na świecie.

1. Durian

Ten przedziwny owoc rośnie na potężnych drzewach dorastających prawie 50 metrów.Kupić go w Polsce jest bardzo trudno z prostej przyczyny – jest bardzo nietrwały. To zdecydowanie owoc tylko dla odważnych. Sam jego zapach przypomina stare spocone skarpety, a w smaku wcale nie jest lepszy.Po zjedzeniu warto dokładnie wyszorować ręce i wywietrzyć mieszkanie. Prawdziwych śmiałków jednak to nie zraża. Niektórzy czują w nim nawet smak serka waniliowego, a inni malin.W wielu krajach na świecie durian uchodzi za afrodyzjak, który rozbudza zmysły i skutecznie rozgrzewa.

2.Jagodzian rambutan

W tłumaczeniu z języka malajskiego dosłowna nazwa tego owocu to “owłosiony”. Określenie to zawdzięcza swojej „czuprynce”. Ma wiele zastosowań w kuchni: nadaje się do jedzenia na surowo, jak i do przygotowania orzeźwiających  sorbetów. Niedojrzały owocma właściwości lecznicze. Może przynieść ulgę podczas biegunki.

3. Pitaja

Pitaja znana jest również jako smoczy owoc. Pochodzi z Ameryki Południowej. To prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Zawiera dużo antyoksydantów, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz zmniejsza insulinooporność. Ten niewątpliwie egzotyczny owoc można kupić w Polsce. Często jest w ofercie w większych delikatesach.

4. Jackfruit

To największy owoc na świecie. Najokazalsze okazy dorastają nawet do… 30 kilogramów i prawie metra długości! Tylko jeden owoc! Drzewo, na którym on rośnie również jest imponujących rozmiarów. Do tego jest wiecznie zielone i rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym.Jackfriut ma bardzo dużo białka. To idealny owoc dla osób dbających o formę.

5.  Miechunka

Inaczej peruwiańska wiśnia. W Polsce uznawana jest za roślinę ozdobną. Można dostać ją w wielu odmianach. Często spotykana była w ogrodach naszych babć, gdyż nie jest szczególnie wymagająca w uprawie.Skarbnica witamin A, B , C, zawiera również wapno, fosfor i żelazo. Miechunka również cieszy oko i idealnie nadaje się do suchych bukietów.

6. Ręka buddy

To jeden z najdziwniejszych owoców, jaki można spotkać na świecie. Ma bardzo intensywny cytrusowy  aromat. Starta skórka z cytrynowca idealnie nadaje się do cukierniczych wypieków. Buddyści uważają iż, cytrynowiec jest swego rodzaju drzewkiem szczęścia i pomyślności.

7. Kumkwat

Łudząco podobny do zwykłej pomarańczy. Różni się jednak nieznacznie tym, że kumkwat można zjeść w całości wraz z miękka i delikatną skórką. Słodki, a zarazem kwaśno-gorzki miąższ stanowi  niesamowitą eksplozję smaków. To przysmak prosto ze  słonecznej greckiej wyspy Korfu. Posiada ogromną dawkę witamy A, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wchłanianie wapnia.

8. Kiwano

To tak zwany ogórek afrykańskibądź ogórek rogaty. Na pierwszy rzut oka przypomina  rogowatego kasztana. Nazwa jest trochę myląca, bo w smaku owoc ten w ogóle nie przypomina ogórka. Jego smak jest niezwykły, szybciej można go porównać do banana czy  kiwi. Przed zjedzeniem warto zwrócić uwagę na zabarwienie skórki. Jeśli będzie  pomarańczowa będziesz miał pewność, że owoc jest idealnie dojrzały, przez co smak będzie najbardziej soczysty. Szczególnie polecany jest dla osób z problemami kardiologicznymi.

9. Mangostan

Pięknie wygląda, ale też bardzo dobrze smakuje. Ma też wiele dobroczynnych właściwości. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Owoc ten doceniał sam Budda, a do tego nazywał go ”owocem życia”.Przed zjedzeniem mongostanutrzeba go odpowiednio przygotować. Najlepiej zrobić to w rękawiczkach, gdyż skórka zawiera farbujący barwnik.

10.Karambola

Ten owoc w Polsce jest już dość dobrze znany. Najczęściej jednak używany jest wyłącznie do dekoracji. Ma piękny kształt, a gdy go przekroisz zobaczysz pięcioramienną gwiazdę. Do jedzenia karamboli trzeba podejść z uwagą i ograniczeniem. Owoc ten zawiera bowiem  bardzo dużo kwasu szczawiowego, jego nadmiar osłabia kości i  zęby.

.